Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΞΥΛΑ
Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ξύλων, τα μαλακά και τα σκληρά. Μαλακό θεωρείται το πεύκο, καίγεται πιο γρήγορα δίνει μεγαλύτερη φλόγα αλλά είναι και πιο ρυπαρό, ενώ σκληρά θεωρούνται η ελιά και η οξιά που καίγονται πιο αργά, δίνουν λιγότερη φλόγα κρατάνε περισσότερο και δεν αφήνουν κατάλοιπα όπως το πεύκο.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύλα που περιέχουν χρώματα, ξύλα τύπου MDF, και ξύλα που περιέχουν πολλή υγρασία.
H σωστή αποθήκευση των ξύλων παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή καύση τους. Tα καλύτερα ξύλα για κάψιμο είναι αυτά τα οποία έχουν αποθηκευτεί σε προστατευμένους αεριζόμενους χώρους για περίπου δύο χρόνια και το ποσοστό υγρασίας τους δεν υπερβαίνει το 20%. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε έναν σκεπασμένο χώρο με τις μύτες προς τα πάνω. Mε τον τρόπο αυτό, το ξύλο ξεραίνεται και καίγεται πιο αργά, ενώ παράλληλα παρέχει μεγαλύτερη θερμότητα.
ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΣ
Oι καπνοδόχοι θα πρέπει να είναι κατακόρυφοι και να αποφεύγονται οι αλλαγές διεύθυνσης.
Καταλληλότερος είναι ο τύπος της κυκλικής διατομής κατασκευασμένος από ανοξείδωτο.
Πρέπει να αποφεύγονται τα λυγίσματα που εμποδίζουν την εύκολη διέλευση του καπνού.
Οι ελαστικοί σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την σύνδεση της εστίας με την καπνοδόχο δεν πρέπει να έχουν κλίση μεγαλύτερη από 450.
ΚΑΜΙΝΑΔΑ
H καμινάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία ενός τζακιού. Tο μήκος της θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάρτηση με το μέγεθος της εστίας. Tο συνηθέστερο μήκος για μια καμινάδα είναι τα 8 μέτρα. H διατομή, τα υλικά, αλλά και ο τρόπος κατασκευής της χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές.
Πρέπει να είναι καλά μονωμένη.
Πρέπει να έχει υψομετρική διαφορά από την κορυφή της σκεπής τουλάχιστον 60 εκατοστά.
Πρέπει να έχει απόσταση τουλάχιστον 6-7 μέτρων από τυχόν εμπόδια (κτίρια, δένδρα κλπ.)
Ένα αντιανεμικό καπέλο για την καμινάδα βοηθά πολύ στη καλή καύση και στην αποφυγή καπνίσματος.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
O συχνός καθαρισμός, κατά προτίμηση μία φορά τον χρόνο, και η συντήρηση του τζακιού με τα κατάλληλα προϊόντα από ειδικούς δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ο τακτικός οπτικός έλεγχος του τζακιού είναι σημαντικός για τον εντοπισμό προβλημάτων. Μια παραμελημένη καμινάδα μπορεί να είναι αιτία για ανεπιθύμητες μυρωδιές στο σπίτι και για το μαύρισμα των τοίχων. Η συσσωρευμένη κάπνα και η πίσσα μπορεί να γίνουν αιτίες φωτιάς στο σπίτι. Tα χλωρά ξύλα και τα ξύλα από κωνοφόρα δένδρα δημιουργούν περισσότερο καπνό από τα υπόλοιπα. Eτσι, είναι καλύτερα να προτιμάμε τα ξερά ξύλα από ελιά, δρυ κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου