Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι η θερμοπρόσοψη ή εξωτερική θερμομόνωση - Η επιλογή υλικών, η εφαρμογή τους και τα πλεονεκτήματα της.

Εξωτερική θερμομόνωση


     Το σύστημα θερμομόνωσης εφαρμόζεται με επιτυχία πάνω από 30 χρόνια παγκοσμίως.  Αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο της συμβατικής μόνωσης και προσφέρει μια ιδανική λύση για τη μείωση της απώλειας θερμότητας κυρίων χώρων σε κτίρια, βιομηχανικούς χώρους, κ.λπ.

     Ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια, που δεν φέρουν τα απαραίτητα μονωτικά υλικά, η εφαρμογή της θερμομόνωσης παρέχει ένα εκπληκτικό θερμομονωτικό αποτέλεσμα, το οποίο έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο.
     Αλλά και τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 15ετία και εμπεριέχουν κάποιο υλικό μόνωσης, (ισχύοντος του νομοθετικού πλαισίου ΚΕΝΑΚ για την υποχρεωτική θερμομόνωση των κτιρίων) παρουσιάζουν ελλιπή θερμομόνωση και έχουν προβλήματα διατήρησης θερμότητας.

Η επιλογή των υλικών

     Τα υλικά για την τοποθέτηση της εξωτερικής θερμομόνωσης, είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών οδηγιών και μπορεί να έχουν διαφορετικό πάχος και πυκνότητα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.  Σήμερα το πιο διαδεδομένο και αξιόπιστο υλικό είναι η Πολυστερίνη.
     Υπάρχουν δύο ειδών Πολυστερίνες. Αυτές είναι η εξηλασμένη και η διογκωμένη πολυστερίνη, που αντίστοιχα ονομάζονται XPS και EPS. Αυτή που είναι περισσότερο διαδεδομένη είναι η δεύτερη. Στην Ελλάδα, το υλικό που προδιαγράφεται στην αντίστοιχη ΠΕΤΕΠ για τη θερμοπρόσοψη είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, ενώ παράλληλα στην Ευρώπη η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 80%.
     Η διαφορά τους βρίσκεται αρχικά στον τρόπο με τον οποίο παράγονται, ο οποίος δημιουργεί και τη διαφορετικότητα στο χρώμα τους, καθώς η διογκωμένη πολυστερίνη είναι συνήθως λευκή, ενώ η εξηλασμένη είναι συνήθως μπλε ή πράσινη.
     Ειδικότερα, η Διογκωμένη Πολυστερίνη, αποτελείται από κυψελίδες θερμοπλαστικές πολυστυρολίου, δηλαδή κόκκους, οι οποίοι διογκώνονται και εμφανίζονται ως σφαιρίδια, τα οποία κολλούν μεταξύ τους σε καλούπι σε συνθήκες υψηλής πίεσης ατμού.
     Από την άλλη πλευρά, η εξηλασμένη Πολυστερίνη αποτελείται από κλειστές κυψελίδες και παράγεται με τη διαδικασία της εξήλασης, όπου γίνεται πολυμερισμός με προωθητικό αέριο.
     Η προτίμηση της διογκωμένης πολυστερίνης οφείλεται στον αρκετά χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας (λ), που σημαίνει ότι εμφανίζει μεγάλη και σταθερή θερμική αγωγιμότητα. Επιπλέον, παρουσιάζει ευελιξία και ελαστικότητα.
     Σε κάθε περίπτωση το θερμομονωτικό υλικό θα πρέπει να καλύπτει τις προδιαγραφές για την εφαρμογή του και να είναι πιστοποιημένο με CE.

Η εφαρμογή

     Η θερμοπρόσοψη είναι ουσιαστικά η τοποθέτηση πλακών που έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, οι οποίες επικολλούνται πάνω στα δομικά στοιχεία (πχ. τούβλα ή παλιός σοβάς) με ειδική κόλλα και στη συνέχεια επικαλύπτονται με την ίδια κόλλα ενισχυμένη με ειδικό υαλοπλέγμα. Τέλος, η επιφάνεια προστατεύεται με σοβά εξειδικευμένου υλικού σε χρώμα της επιλογής σας (χρωμοσοβάς). Το φινίρισμα αυτό του τελικού επιχρίσματος γίνεται με ακρίβεια και περιοδικότητα από το εξειδικευμένο προσωπικό μας, ώστε να εξασφαλιστεί μια ομοιογενής υφή της επιφάνειας. Η κοκκομετρία του τελικού επιχρίσματος χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη από 1mm, για να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα.


Τα πλεονεκτήματα της θερμομόνωσης

           Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης προστατεύει το κτίριο σας από βλαπτικές συνθήκες, όπως η υγρασία, το νερό της βροχής, η εσωτερική υγρασία, η ανάπτυξη μούχλας και μικροοργανισμών, για πολλά χρόνια.
        Με την εξωτερική θερμομόνωση μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να επιτύχετε μείωση του ρεύματος, που καταναλώνετε σε διάφορες εποχιακές κλιματολογικές συνθήκες, ιδίως στη θέρμανση το Χειμώνα, από 45% έως και 60%.
         Επίσης με την εξωτερική θερμομόνωση οι τοίχοι κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
         Επιπλέον η εξωτερική θερμομόνωση αναβαθμίζει ενεργειακά το σπίτι σας και μάλιστα αυξάνει την εμπορική του αξία, διότι το κτίριο σας με αυτό το σύστημα πληροί τις απαιτήσεις της ενεργειακής ταυτότητας που επιβάλει η ευρωπαϊκή οδηγία. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια ανακαινισμένη όψη του κτιρίου εξωτερικά.
         Με την εξωτερική θερμομόνωση εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ωφέλιμου χώρου στην κατοικία σας συγκριτικά με την περίπτωση θερμομόνωση διπλής τοιχοποιίας, όσο και με την εσωτερική θερμομόνωση που τα υλικά τοποθετούνται από την εσωτερική πλευρά του σπιτιού σας και έτσι μικραίνουν τους χώρους συνολικά.
         Το σύστημα θερμομόνωσης προσφέρει απόλυτη προστασία από ρωγμές και σκασίματα. Η υψηλή ποιότητα των επιχρισμάτων και η ελαστικότητα των υλικών μας, εξασφαλίζουν μόνιμη προστασία για πολλά χρόνια.
         Ακόμη, τα μονωτικά υλικά που τοποθετούνται κατά την εξωτερική θερμομόνωση, προσφέρουν προστασία από θερμικές δοκιμασίες και συμπυκνώσεις υδρατμών.

Η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου μένει σταθερή και ευχάριστη. Έτσι δημιουργείται ένα άνετο και υγιές εσωτερικό περιβάλλον σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου