Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το τζάκι... εξελίσσεται

Tζάκι ή σύστημα κεντρικής θέρμανσης; 

Πρόκειται για ένα δίλημμα που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Ενώ παλιότερα η επιλογή ήταν εύκολη, με το παραδοσιακό τζάκι να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου, σήμερα δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Και αυτό διότι η υπέρογκη αύξηση των τιμών στα καυσόξυλα έχει αναγάγει το τζάκι σε είδος πολυτελείας. Και ενώ τα ταπεινά καυσόξυλα πήραν φωτιά για κάποιους η ζεστασιά, η θαλπωρή και η ομορφιά της αληθινής φωτιάς δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Γι' αυτούς, λοιπόν, τους πιστούς των παραδοσιακών μέσων θέρμανσης τα νέα είναι καλά αφού νέα εναλλακτικά είδη τζακιού κάνουν την εμφάνισή τους, προσφέροντας το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ενεργειακό τζάκι: Πρόκειται για μια εστία κλειστού τύπου με κατάλληλο πυρίμαχο τζάμι η οποία είναι κατασκευασμένη από πυρότουβλα, μαντέμι ή κεραμικό υλικό πολύ μεγάλης αντοχής στη φωτιά. Το κόστος αγοράς ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθός του από 600 έως 3.000 ευρώ. Ο βαθμός απόδοσής του είναι αρκετά μεγαλύτερος, ενώ η κατανάλωση ξύλων είναι μικρότερη - 20 κιλά την ώρα χρειάζεται ένα κλασικό τζάκι, μόλις 5,5 - 6 το ενεργειακό.

Τζάκι με μπόιλερ νερού: Πρόκειται για τζάκι κατασκευασμένο από χοντρό ατσάλι που μπορεί να τροφοδοτεί τα καλοριφέρ του σπιτιού με ζεστό νερό. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε διαμέρισμα, ανεξαρτήτως ορόφου. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρχίζει από 3.000 ευρώ.

Οικολογικό τζάκι : Είναι ακριβή η αγορά και η εγκατάστασή του. Ωστόσο, η απόδοσή του θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές. Εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση ξύλου - σχεδόν κατά 30% χαμηλότερη από αυτή ενός κλασικού τζακιού. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο είδος να διαφέρει, είναι το ειδικό σύστημα (Δευτερεύουσα Καύση) «καθαρής» καύσης που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την εστία της φωτιάς. Αυτό βομβαρδίζει τα σωματίδια που παράγονται με καυτό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να ξανακαίγονται και να απομακρύνονται πιο καθαρά από τη χοάνη της καπνοδόχου. H εξοικονόμηση ενέργειας εξασφαλίζεται και από τη διπλή φλόγα.

Αερόθερμο τζάκι: Θεωρείται η πιο διαδεδομένη εναλλακτική λύση. H λειτουργία βασίζεται σε ένα σωλήνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της εστίας. Οση ώρα είναι αναμμένο το τζάκι, ο αέρας του δωματίου παγιδεύεται στη πίσω πλευρά της εστίας, θερμαίνεται και έτσι γίνεται ελαφρύτερος. Εχει ανοδική κίνηση και μέσω ειδικών σωλήνων μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού.

Ηλεκτρικά τζάκια: Λειτουργούν με ηλεκτρισμό και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε είδος σπιτιού - μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου