Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πόσο σημαντική είναι η καμινάδα για την λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης;



καμιναδα



Αγαπητοί φίλοι , είμαστε ακόμη μία φορά μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για ένα από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία αφορούν τα συστήματα θέρμανσης. Το θέμα αυτό δεν είναι κανένα άλλο από αυτό της καμινάδας. Η καμινάδα λοιπόν είναι κάτι περισσότερο από μία είσοδο για τον Άγιο Βασίλη , ο ρόλος της στην σωστή λειτουργία του τζακιού σας , της σόμπας σας ή της κασέτας σας είναι πρωταγωνιστικός.






            Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , υπάρχουν πολλά είδη καμινάδας τα οποία χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Καμινάδες χτιστές , καμινάδες προκατασκευασμένες αλλά και καμινάδες συναρμολογούμενες. Κάποιες από αυτές όντως είναι καλές κάποιες άλλες βρέθηκαν ακατάλληλες μέσα στον χρόνο και η χρήση τους απαγορεύτηκε.

            Το σίγουρο είναι πως η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούμε γενικά για τις κατασκευές μέσα στο σπίτι μας πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Βασικό παράδειγμα είναι οι καμινάδες από ελενίτ οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες διότι περιείχαν αμίαντο μία ουσία άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας και οι οποίες όχι μόνο αποσύρθηκαν  από την αγορά αλλά θεωρήθηκε αναγκαίο να ξηλωθούν από όπου και αν είχαν τοποθετηθεί. 

καμινάδα ελενίτ

            Άλλες κατασκευές ουσιαστικά περιθωριοποιήθηκαν λόγω της έλλειψης λειτουργικότητας τους. Ένα βασικό παράδειγμα είναι τα σπιράλ τα οποία απογοήτευσαν αφού το σχήμα τους δεν τους επέτρεπε να παραμένουν καθαρά για αρκετό καιρό και οι περίεργες κλήσεις που έφταναν τις 90 μοίρες επηρέαζαν αρνητικά την λειτουργία της καμινάδας. Πρέπει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε καμπύλη πρέπει να είναι ομαλή και να χρησιμοποιούνται το πολύ μέχρι 45 μοίρες γωνιές.  


καμινάδα σπιράλ

            Η καμινάδα λοιπόν η οποία χρειάζεται κάθε σπίτι διαφέρει οι ανάγκες καθενός είναι διαφορετικές και χρειάζεται πολύ ψάξιμο μέχρι να βρεθεί μία ιδανική λύση. Μία νέα τεχνολογία την οποία και η ΔΕΛΗΣ Α.Ε. προτείνει είναι οι καμινάδες τύπου INOX. Πρόκειται για καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα ένα κράμα από σίδηρο-άνθρακα και χρώμιο. Η ποιότητα του υλικού αυτού το κάνει πολύ ανθεκτικό και πολύ εύκολο στο καθάρισμά του λόγω της υφής του. Καθαρή καμινάδα σημαίνει τα πάντα. 

Καμινάδα τύπου INOX

            Οι καμινάδες τύπου INOX παράγονται σε όλα τα μεγέθη και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις μονωμένες και τις αμόνωτες. Όπως πολύ εύκολα καταλάβατε από τα ονόματα η διαφορά των δύο έχει να κάνει με την μόνωση. Η αμόνωτη καμινάδα είναι απλή και η χρήσης της συνιστάται για τα εσωτερικά σημεία της εγκατάστασης. Η παραπάνω καμινάδα είναι ιδανική εάν το σπίτι σας διαθέτει χτισμένη ήδη καμινάδα αφού έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί μέσα στη παλιά καμινάδα και να την χρησιμοποιήσει σαν μόνωση. Το χαμηλό της κόστος την κάνει ιδανική για αυτές τις περιπτώσεις.
INOX με στήριγμα

Από την άλλη οι μονωμένες καμινάδες τύπου INOX είναι ιδανικές για εξωτερικές εγκαταστάσεις αφού μονώνουν την καμινάδα σας χωρίς να χρειάζεται να την χτίσετε. Τοποθετούνται σε εξωτερικούς μόνο χώρους και εγγυώνται την άψογη λειτουργία του τζακιού , της σόμπας ή της κασέτας σας.
μονωμένη INOX

            Έγινε λόγος για μόνωση γιατί είναι ο νούμερο ένας λόγος για την σωστή λειτουργία της εστίας σας. Ένα πολύ σημαντικό μία καμινάδα να έχει καλό ελκυσμό , αυτό βοηθά στην ιδανικότερη λειτουργία ενός τζακιού ενώ αποφεύγεται το κάπνισμα της εστίας. Πρέπει λοιπόν κατά βάση η καμινάδα να «τραβάει» όπως λέμε. Κάτι τέτοιο έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες. 

Ένας  από αυτούς είναι η τοποθέτησή της καθώς πρέπει να αποφεύγονται κομμάτια οριζόντια. Η καμινάδα πρέπει να είναι όσο το δυνατό κάθετη ώστε ο ελκυσμός της να είναι αυξημένος. Σίγουρα όλες οι κατασκευές δεν είναι εύκολες πρέπει όμως σε κάθε μία να υπάρχει ένα σχέδιο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

            Πέρα από αυτό η αναλογία διαμέτρου και μήκους μια καμινάδας είναι πολύ σημαντική. Όσο πιο μακριά είναι μια καμινάδα θα πρέπει η διατομή της να μικραίνει και το αντίθετο αφού τα πάντα που έχουν να κάνουν με τον ελκυσμό είναι ουσιαστικά Φυσική. Οι καμινάδες INOX διαθέτουν ποικιλία μεγεθών οπότε όλοι μπορούμε να κατασκευάσουμε οποιαδήποτε καμινάδα σύμφωνα με τα πρότυπα.

            Τέλος μία καμινάδα πρέπει να είναι πάντα καθαρή ώστε να μπορεί να ελκύει τον αέρα χωρίς κανένα εμπόδιο. Η υφή των καμινάδων INOX  είναι ιδανική αφού λόγω αυτής είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουν μάκα σε σχέση με τις χτιστές καμινάδες αλλά ακόμα και αν λερωθούν οποιαδήποτε βρωμιά αφαιρείται πολύ εύκολα.


καθαρισμός καμινάδας

            Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής καπνοδόχων τύπου INOX στην Ελλάδα διαθέτει τεράστια ποικιλία και εξασφαλίζει για όλους εσάς τις οικονομικότερες λύσεις και όλη την τεχνογνωσία την οποία χρειάζεστε. Σας περιμένουμε…



Πάντα Φιλικά ΔΕΛΗΣ Α.Ε. / 6946 211061

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου