Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Αιθαλομίχλης συνέχεια…



Αιθαλομίχλη
Αγαπητοί φίλοι , πέρυσι μεταξύ των άλλων ακούσαμε έναν ακόμα καινούριο όρο τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς ίσως δεν είχαμε ακούσει πότε ξανά. Λόγος γίνεται φυσικά για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης το οποίο έκανε την εμφάνιση του πέρυσι στην πρωτεύουσα και έβαλε σε μπελάδες περιβαλλοντολόγους , ιατρικούς συλλόγους αλλά και όλους εμάς τους απλούς πολίτες.
Τι είναι όμως το φαινόμενο της αιθαλομίχλης , ποια η αιτία του και πως πρέπει να κινηθούμε σωστά ώστε να το αντιμετωπίσουμε;




Πρόκειται για επιβλαβές νέφος από σωματίδια και αέρια . Είναι ένα φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο  παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις  και το  οποίο προκαλείται από τα καυσαέρεια αυτοκινήτων, βιομηχανιών καθώς και από διάφορες άλλες καύσεις ακατάλληλων υλικών.

Πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να κατηγορήσουν και να ρίξουν όλες τις ευθύνες στα τζάκια , έσπευσαν να κατηγορήσουν το ξύλο και εμφάνισαν το πετρέλαιο πάλι σαν την ιδανική λύση του προβλήματος. Η αλήθεια είναι πως οι καύσιμες ύλες και μάλιστα σε μία τόσο μεγάλη πόλη όπως  η Αθήνα όντως επηρεάζουν την ατμόσφαιρά της.

Αυτό όμως το οποίο δεν κατάλαβε ο περισσότερος κόσμος και ίσως επιτηδευμένα δεν άφησαν κάποιοι να γίνει κατανοητό είναι πως το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει κατά βάση με την κυκλοφορία των οχημάτων , με την εξαγωγή ρίπων μεγάλων βιομηχανιών και φυσικά με την καύση «ακατάλληλων» υλικών όπως  το πλαστικό , τα νοβοπάν και άλλα υλικά με κόλλες τα οποία δεν είναι κατασκευασμένα προφανώς και για να καίγονται.

Ο τομέας της θέρμανσης , όπως και  οι περισσότεροι τομείς , είναι αρκετά πολύπλοκος , χρειάζεται οργάνωση και φυσικά όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα. Ο μόνος κίνδυνος είναι η χρήση ακατάλληλων υλικών προς καύση.

Τα υλικά τα οποία πρέπει να καίει κάποιος στο σπίτι του πρέπει να είναι οικολογικά , να έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις και να μην έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία με προσθήκη χημικών ουσιών. Προτιμήστε ξύλο χωρίς κάποια επεξεργασία , αγοράστε pellet με αντίστοιχες πιστοποιήσεις για τα ενεργειακά τζάκια σας και για τις σόμπες σας. Όσο καλό και αν είναι ένα τζάκι ή μια σόμπα χωρίς καλή καύσιμη ύλη πάντα θα δημιουργεί πρόβλημα σε εσάς και το περιβάλλον.



Καυσόξυλα
Πέλλετ

Πυρήνας ελιάς


Πάνω από όλα η ΔΕΛΗΣ Α.Ε. συμβουλεύει όλους εσάς να κάνετε τις κινήσεις σας και τις αγορές σας με μεγάλη προσοχή. Να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο τι καίτε μέσα στο σπίτι σας και να λειτουργείτε με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Πρέπει πάνω από όλα να σεβόμαστε την φύση και τους διπλανούς μας.



Πάντα Φιλικά ΔΕΛΗΣ Α.Ε. / 6946 211061

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου