Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αντλίες θερμότητας. Τι είναι και πώς ακριβώς λειτουργούν ;



Αντλία θερμότητας
Είναι γνωστό σε όλους όσους μας διαβάζετε πως η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. , πέρα από τις κλασσικές μεθόδους θέρμανσης , αναζητά διαρκώς νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους θέρμανσης ή ψύξης για τον χώρο σας. Επίσης είναι γνωστό πως μετά από κάθε αναζήτηση παρουσιάζουμε σε όλους εσάς , μέσα από τα άρθρα μας , όλα αυτά τα οποία ανακαλύπτουμε και εμείς μετά από έρευνα. Για τον ίδιο λόγο είμαστε και σήμερα εδώ. 





Ένας νέος διαρκώς εξελισσόμενος τρόπος θέρμανσης αλλά και ψύξης είναι οι αντλίες θερμότητας. Μία μέθοδος ανανεώσιμης ενέργειας , πολύ φιλική προς το περιβάλλον , πολύ οικονομική αλλά και με πραγματικά πολύ μεγάλη απόδοση. Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος θέρμανσης από το μέλλον και προσφέρει όλα όσα χρειάζεται μία κτηριακή εγκατάσταση , δηλαδή ομοιόμορφα κατανεμημένη θερμότητα , οικονομία και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η αντλία θερμότητας είναι ουσιαστικά μία μηχανή η οποία μεταφέρει την χαμηλής θερμοκρασίας θερμότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι με σαφώς υψηλότερη θερμοκρασία. Αντιστρέφει ουσιαστικά την φυσική ροή του αέρα. 

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε δύο ουσιαστικά κατηγορίες ανάλογα με την πηγή την οποία χρησιμοποιούν για να αντλήσουν την ενέργεια την οποία χρειάζονται για την λειτουργία τους. 

Ο πρώτος τύπος αντλίας είναι οι αντλίες αέρος - νερού οι οποίες λαμβάνουν την ενέργεια από τον αέρα του περιβάλλοντος και αφού την εναλλάξουν την μεταφέρουν στο νερό το οποίο κυκλοφορεί στα σώματα καλοριφέρ της εγκατάστασης του σπιτιού σας ζεσταίνοντας το. 

Ο δεύτερος τύπος αντλίας είναι οι αντλίες νερού – νερού οι οποίες την ενέργεια που χρειάζονται την αντλούν από το έδαφος μέσα από γεωθερμικές εγκαταστάσεις , μέσα δηλαδή από σωληνώσεις νερού οι οποίες περνούν μέσα από το υπέδαφος και αντλούν την ενέργεια από την γη , εξού και ο όρος γεωθερμία. Την ενέργεια αυτή την μεταφέρουν στα σώματα καλοριφέρ και η θερμότητα έτσι μεταφέρεται ομοιόμορφα στο χώρο σας.


Γεωθερμία


Υπάρχουν αντλίες οι οποίες λειτουργούν μόνο για την θέρμανση αλλά και άλλες οι οποίες παρέχουν τόσο θέρμανση όσο και ψύξη αντιστρέφοντας τον κύκλο της λειτουργίας τους. Έτσι σας καλύπτουν τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι.

Πως λειτουργούν όμως οι αντλίες και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους; Για αρχή για να παραχθεί έργο η αντλία θερμότητας καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια , σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα τα οποία αποδίδουν 1 προς 1 την ενέργεια την οποία λαμβάνουν οι αντλίες θερμότητας εκμεταλλευόμενες τόσο την τεχνολογία όσο και την δωρεάν ενέργεια από το περιβάλλον καταφέρνουν να επιστρέφουν την ενέργεια την οποία λαμβάνουν ακόμα και μέχρι πέντε φορές παραπάνω. Δηλαδή ένα Kw ενέργειας μπορεί να αποδώσει ως και 5 Kw πίσω. 

Ο συντελεστής COP αντιπροσωπεύει την απόδοση της αντλίας με βάση την ενέργεια την οποία λαμβάνει ανά μονάδα ηλεκτρικής κατανάλωσης σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα μία αντλία με COP 2.9 για κάθε ένα KW ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνει αποδίδει 2.9 KW ενέργειας στο δίκτυο σας. Κατά μέσω όρο οι τιμές του COP σε μια καλή εγκατάσταση κυμαίνεται από 2.8 – 5.9. Ο αντίστοιχος συντελεστής για την ψύξη είναι ο EER.

Οι εξωτερικές συνθήκες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την απόδοση μιας αντλίας και για αυτό τον λόγο η μελέτη της εγκατάστασης πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση της. Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. μπορεί να εγγυηθεί την καλύτερη λύση για κάθε περίπτωση.

Τα θετικά χαρακτηριστικά μιας αντλίας είναι η οικονομία η οποία φτάνει ως και το 80% (σημειώνουμε ότι η μετατροπή του ρεύματος σε νυκτερινό είναι απαραίτητη για την επίτευξη της μέγιστης οικονομίας), ο ακριβής προγραμματισμός και έλεγχος της θερμοκρασίας , η πιστοποιημένη ενεργειακή κλάση Α , η παραγωγή ζεστού νερού και προς χρήση  , η ασφάλεια και τέλος η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. είναι σε θέση να λύσει οποιαδήποτε απορία και να προτείνει λύση για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Επικοινωνήστε μαζί μας έχουμε ότι χρειάζεστε.





Πάντα Φιλικά ΔΕΛΗΣ Α.Ε. 6946 211061

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου