Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας...

Ο φετινός χειμώνας για πολλούς θα είναι ο πιο "βαρύς" των τελευταίων ετών...

Α. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

1. Η μέγιστη αρνητική απόκλιση που φαίνεται να έχει ο δείκτης ΝΑΟ (North Atlantic Oscillation). O NAO δείχνει τις κινήσεις των βαρομετρικών χαμηλών στον Ατλαντικό Ωκεανό.


2. Αρκετοί μετεωρολόγοι του εξωτερικού μιλούν περί βαρυχειμωνιάς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα Σουηδή μετεωρολόγος έχει πει: «Θα έχει δυνατό χειμώνα στην Ελλάδα φέτος και μάλιστα θα είναι νωρίτερα χρονικά από τα κανονικά».
Επίσης μέλος του WMO (World Meteorological Organization), έχει πει για τον επερχόμενο χειμώνα στην Ελλάδα: «Θα είναι ο πιο κρύος, ο πιο υδροφόρος και ο πιο χιονοβόλος της τελευταίας 10 ετίας».

3.Αν και οι γνώμες διίστανται (δλδ τα μοντέλα διαφωνούν μεταξύ τους) ως συνήθως στα κλιματικά μοντέλα, το πλέον έγκυρο και αξιόπιστο (λέγε με CFS/NWS του NCEP), βλέπει ότι ο χειμώνας στη χώρα μας θα κινηθεί πιο ψυχρά και μάλλον πιο υετοφόρα από τα κανονικά δεδομένα και τη μέση τιμή των τελευταίων 30 χρόνων (από -0,25 έως και άνω του -1,5οC). Τα άλλα μοντέλα πλησιάζουν στο να…δουν με κανονικές συνθήκες τον επερχόμενο χειμώνα ή δεν μπορούν να προβλέψουν απόλυτα ούτε θερμοκρασιακά ούτε υετικά κυρίως.

4. Οι ακραίες εξάρσεις (είναι στις...περίεργες καταστάσεις του) του φαινομένου Ελ Νίνιο.








Β. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ – ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

1. Τα παραδοσιακά μερομήνια στο σύνολό τους προοιωνίζουν αρκετά δύσκολο χειμώνα, με πολλά χιόνια, πολλά κρύα και παγωνιές. Οι διαφωνίες έγκειται στο γεγονός της έναρξης και τέλους της εποχής, αφού άλλα δίνουν ξεκίνημα με την είσοδο στο Δεκέμβριο (ίσως και νωρίτερα) και τέλος στο ξεκίνημα της Άνοιξης και άλλα δείχνουν ψυχρό διάστημα Ιανουάριος – αρχές Απριλίου σχεδόν.

2. Οι άνθρωποι της φύσης σε όλο τους το εύρος (Ευρυτανία, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια κ.λ.π.), μιλάνε κι αυτοί για δριμύ χειμώνα με πολλά κρύα και χιόνια. Ανθρωποι εκτός πολιτισμού κατά κάποιο τρόπο, αλλά εντός ανθρωπισμού και φυσικών νόμων.

3. Τα φυτά και τα δένδρα που…μιλούν κι αυτά, έστω και χωρίς λαλιά.ή ψυχή. Κι όμως συμπεριφέρονται λες κι έχουν ψυχή και παραπέμπω σε ένα πολύ ωραίο κείμενο που ανέβασε προ ημερών ο Δημήτρης (Νικηταράς).
Οι γεμάτοι πυράκανθοι λοιπόν (πιο γεμάτοι από πέρυσι), οι γεμάτες αγριογκορτσιές και τα πολλά σε αριθμό κουκουνάρια των ελάτων (γεμάτες οι κορυφές, αλλά και πιο κάτω), είναι στοιχεία βαρυχειμωνιάς, όπως μαρτυρούν χιλιάδων χρόνια παρατηρήσεις.

4. Η μετανάστευση των πουλιών, αρκετά πιο νωρίς από τα κανονικά είναι μια ακόμη ένδειξη πρόωρου και βαρύ χειμώνα. Κάτι που αναφέρεται στην τόσο πλούσια λαογραφία μας.

5. Τα πρώιμα "κεριά" στα έλατα.

6. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Ελληνική ύπαιθρο, το φθινόπωρο συνέβη το σπάνιο φαινόμενο να βγουν κορόμηλα και να ανθίσουν παπαρούνες, κάτι που οι παλιοί το συνδυάζουν με βαρυχειμωνιά.

7. Όταν οι λεύκες ρίξουν τα φύλλα τους και μείνουν φύλλα μόνο στην κορυφή τους για αρκετές μέρες, είναι ένα ακόμη σημάδι για βαρύ χειμώνα. Αυτό πάντως συνέβη φέτος σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, κάτι που δεν συνέβη πέρυσι.

8. Η καθυστερημένη πτώση των φύλλων από τα δέντρα, ελέω φθινοπώρου.

9. Οι συννεφιές που είχαμε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ανήμερα των Εισοδίων της Παναγίας, είναι σημάδι επίσης βαρυχειμωνιάς.

Μένει να δούμε κατά πόσο οι επιστήμονες αλλά και η εμπειρία των παλαιώτερων θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου