Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκων; Ποιους αφορά και ποια τα κριτήρια αλλά και οι απαραίτητες κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν;


Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκων

Αγαπητοί φίλοι είμαστε και πάλι εδώ με σκοπό να παρουσιάσουμε ένα ακόμα θέμα το οποίο δεν αφορά τίποτα άλλο από τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης. Πρέπει να γίνει σαφές μία ακόμα φορά ότι τα ενεργειακά συστήματα αποτελούν ουσιαστικά μία επένδυση τόσο οικονομική για την τσέπη μας όσο και οικολογική , αφού ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η ιδιαίτερη φιλικότητα την οποία επιδεικνύουν απέναντι στο περιβάλλον.



Όπως κάθε τι οικολογικό τα συστήματα αυτά θα έπρεπε να χαίρουν μίας ιδιαίτερης αντιμετώπισης , να προωθούνται ώστε να γίνουν απόλυτα γνωστά σε όλους και φυσικά να επιδοτούνται από οικονομικής άποψης από την πολιτεία. Σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα τουλάχιστον έτσι πρέπει και ουσιαστικά έτσι συμβαίνει. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κίνηση παρουσίασε μία έντονη διστακτικότητα με την βοήθεια όμως και των προγραμμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης όπως το ΕΣΠΑ ήρθε και στην χώρα μας τελικά μία μορφή ανάπτυξης στον τομέα αυτό.

Το πρόγραμμα το οποίο είναι το πιο γνωστό και αυτό για το οποίο είμαστε και εδώ σήμερα είναι το «εξοικονομώ κατ’ οίκων». Ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ κατά βάση το οποίο αναφέρεται στην ενεργειακή βελτίωση ενός χώρου. Το πρόγραμμα αυτό λοιπόν αναφέρεται σε μία σειρά εργασιών οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Τα κουφώματα , οι τέντες , οι θερμοπροσόψεις , οι αντλίες θερμότητας , οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αλλά και τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης όπως οι σόμπες και τα τζάκια είναι κάποια από τα επιδοτούμενα προϊόντα του προγράμματος με την δαπάνη του προγράμματος σε κάθε περίπτωση να μην μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 .

ΕΣΠΑ 2007-2013

Το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτήσει έως και το 70% των παραπάνω εργασιών καθώς και να χορηγήσει άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο του ποσού. Το ποσοστό της επιδότησης είναι ανάλογο πάντα των εισοδηματικών κριτηρίων του αιτούντος. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες οι οποίες δικαιούνται και την αντίστοιχη επιδότηση και μπορείτε να δείτε παρακάτω :



ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Α1
Α2
Α3
Ατομικό εισόδημα €
<12.000
12.000 – 40.000
40.000 – 60.000
Οικογενειακό εισόδημα  
<20.000
20.000 - 60.000
60.000 – 80.000
Επιδότηση
70% Επιχορήγηση
30% Άτοκο δάνειο
35% Επιχορήγηση
65% Άτοκο δάνειο
15% Επιχορήγηση
85% Άτοκο δάνειο

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιλεχθεί μία κατοικία από το πρόγραμμα είναι:
·         Να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση από 2.100 €/τ.μ.
·         Να έχει οικοδομική άδεια
·         Να είναι αποκλειστικά κατοικία
·         Να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Δ ή κάτω
·         Μετά την ολοκλήρωση να μπορεί να βελτιωθεί ακόμα μία κατηγορία.


Κατηγορίες πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης


             Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν σε μία από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το πρόγραμμα οι οποίες είναι οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank , Alpha προσκομίζοντας τα οικονομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου για τα τρία τελευταία χρόνια και αφού περάσουν από επιτροπή και εγκριθούν πρέπει να απευθυνθούμε  στον ενεργειακό επιθεωρητή ο οποίος και πρέπει να εκδόσει ένα πρώτο πιστοποιητικό συναποφασίζοντας για το ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Αφού καταλήξουμε στις αναβαθμίσεις συγκεντρώνονται προσφορές και οι εργασίες ξεκινούν με μία προκαταβολή 40% των δαπανών. Μετά το πέρας του έργου ο επιθεωρητής βγάζει ένα δεύτερο πιστοποιητικό το οποίο και δίνει ή όχι την έγκριση ώστε να αποπληρωθεί και το υπόλοιπο έργο.

                Σε περίπτωση που κάτι δεν έχει γίνει σωστά υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να μην εγκριθεί. Πρέπει σε κάθε περίπτωση το προϊόν καθώς και οι εργασίες να πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Εδώ έρχεται η εταιρία μας η οποία μπορεί να εγγυηθεί στο 100% την έγκριση του προγράμματος μιας και τα προϊόντα μας στο σύνολό τους διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Οι πελάτες μας στο σύνολο τους κατάφεραν όλοι να μπουν στο πρόγραμμα ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στο πρόγραμμα , έχετε όμως στο νου σας πως χρειάζεται τεράστια προσοχή η όλη διαδικασία και διαθέτει σκοτεινές πλευρές οι οποίες μπορούν να μπερδέψουν. Σας περιμένουμε!!






Πάντα Φιλικά ΔΕΛΗΣ Α.Ε. / 6946 211061

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου