Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της αερόθερμης θέρμανσης και της θέρμανσης καλοριφέρ;



Αγαπητοί φίλοι και πάλι καλησπέρα. Η εβδομάδα αυτή όπως όλοι καταλάβατε ήταν αφιερωμένη στις ενεργειακές κασέτες. Στα προηγούμενα δύο άρθρα τα οποία δημοσιεύσαμε κατά την διάρκεια της εβδομάδας χωρίσαμε τις κασέτες λοιπόν σε δύο βασικές κατηγορίες: τις αερόθερμες και τις κασέτες καλοριφέρ.





            Κάναμε μία αναφορά , τονίσαμε μέσες άκρες τις ομοιότητες και τις διαφορές , θεωρήσαμε όμως ότι πρέπει να γίνει μία πιο εκτενής αναφορά και για αυτό είμαστε εδώ με ένα καινούριο άρθρο μόνο για εσάς.

            Οι δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες χωρίζουμε τα ενεργειακά αλλά και γενικότερα όλα τα συστήματα θέρμανσης , με βάση το μέσο διάδοσης της θερμότητας αλλά και της ενέργειας , είναι τα αερόθερμα συστήματα και τα συστήματα καλοριφέρ. Τα πρώτα μεταφέρουν την θερμότητα την οποία παράγουν μέσω του αέρα του σπιτιού μας ενώ τα δεύτερα εκμεταλλεύονται το νερό των σωμάτων της εγκατάστασης καλοριφέρ για να μεταφέρουν την θερμότητα ομοιόμορφα μέσα στο σπίτι.



            Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα αερόθερμα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι να αφήσουμε το αέρα να κινηθεί φυσικά μέσα στον χώρο μας ενώ ο δεύτερος είναι να τον κατευθύνουμε δίνοντας του ώθηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αέρας όσο θερμαίνεται ανεβαίνει ψηλότερα. Σε ένα δωμάτιο λοιπόν ο κρύος ακόμα αέρας είναι αυτός που βρίσκεται χαμηλότερα εκεί δηλαδή όπου κυκλοφορούμε και εμείς μέσα στο σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος που μας δίνεται η αίσθηση ότι στην αρχή μία κασέτα ή ένα αερόθερμο τζάκι δεν ζεσταίνει.



            Πρέπει να αναφέρουμε εδώ πως το δυσκολότερο κομμάτι σε μία τέτοια εγκατάσταση είναι το να θέσουμε τον αέρα σε κίνηση. Ο αέρας έχει την τάση να μένει ακίνητος και ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί και μαζί να μεταφέρει και την ζέστη είναι η δημιουργία ρευμάτων μέσα στο σπίτι μας. Αν δεν φροντίσουμε εμείς να σπρώξουμε τον αέρα σε περισσότερα δωμάτια το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να ζεσταίνουμε μόνο έναν μικρό χώρο γύρω από την εστία μας.

            Την δουλειά , να σπρώξει τον αέρα δημιουργώντας ρεύματα και να τον μεταφέρει ακόμα και σε άλλα δωμάτια , την αναλαμβάνουν τα βεντιλατέρ. Αυτά είναι μηχανισμοί οι οποίοι λειτουργούν σαν έναν ανεμιστήρα ή ένα πιστολάκι μαλλιών , παίρνουν τον αέρα από την μία πλευρά και τον εξάγουν από την άλλη μεταφέροντάς τον ουσιαστικά όπου θέλουμε εμείς. Έτσι καταφέρνουμε να ζεσταίνουμε δωμάτια πέρα του σαλονιού ή του καθιστικού στο οποίο βρίσκεται η κασέτα μας. Πέρα του βεντιλατέρ ειδικοί θερμοθάλαμοι μας επιτρέπουν να ξεπερνάμε τα εμπόδια των τοίχων και να μεταφέρουμε τον ζεστό αέρα και σε άλλα δωμάτια.

            Το αερόθερμο σύστημα θέρμανσης είναι ιδανικό για ενιαίους χώρους και για τα γειτονικά σε αυτούς δωμάτια. Για να εξυπηρετηθούν όμως τα δωμάτια πρέπει εμείς να φροντίσουμε για την μεταφορά του αέρα. Ο αέρας είναι αρκετά τεμπέλης για να κάνει την κίνηση αυτή μόνος του. Ένα μεγάλο αρνητικό του αερόθερμου είναι πως δεν ζεσταίνει τα ντουβάρια του σπιτιού αλλά μόνο τον αέρα. Αντίστοιχα τον ίδιο τρόπο λειτουργίας έχουν τα Air Condition, οι αερόθερμες σόμπες πελλετ και οτιδήποτε μέσο ζεσταίνει μόνο αέρα. Μία ιδέα μπορείτε να πάρετε στην παρακάτω φωτογραφία.


Μεταφορά θερμότητας με αερόθερμη λειτουργία



            Από την άλλη πλευρά οι κασέτες και γενικά τα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης καλοριφέρ παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τον λέβητα πετρελαίου τον οποίο χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια με την διαφορά ότι είναι οικολογικά προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και με την τεράστια διαφορά πως είναι πολύ οικονομικά.

            Η ζέστη  είναι ομοιόμορφη σε όλο το χώρο αφού το νερό μεταφέρεται πολύ εύκολα με τους κυκλοφορητές της εγκατάστασης. Επιπλέον τα σώματα του καλοριφέρ παράγουν ένα ποσοστό 60% υπέρυθρη ακτινοβολία η οποία έχει την ικανότητα να ζεσταίνει τα ντουβάρια του σπιτιού. Το σπίτι έτσι είναι μόνιμα ζεστό και το ενεργειακό σύστημα θέρμανσης λειτουργεί στο ρελαντί όπως λέμε πλέον. Εκεί φαίνεται και η πραγματική οικονομία των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης , στο ότι δηλαδή δεν αφήνουν ποτέ το σπίτι να παγώσει άρα δεν χρειάζεται και να το ζεστάνουν πάλι από το μηδέν σπαταλώντας ενέργεια. Μία ιδέα μπορείτε επίσης να πάρετε από την επόμενη φωτογραφία.


Μεταφορά θερμότητας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ!



            Σε κάθε περίπτωση η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. είναι εδώ για όλους εσάς και μπορεί να μελετήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε εγκατάστασης. Μερικά σπίτια καλύπτονται από τον αέρα και άλλα από το νερό. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τι ακριβώς ταιριάζει στην δική σας περίπτωση.

και μην ξεχνάτε ότι για τους πελάτες μας ...ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ...

Σας περιμένουμε!!






Πάντα Φιλικά ΔΕΛΗΣ Α.Ε. / 6946 211061

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου