Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ποια τα είδη των λαμπτήρων που υπάρχουν; Τι πρέπει να διαλέξω για το χώρο μου;


Ποια τα βασικα είδη λαμπτήρα

Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας μπορεί να παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1879 από τον Τόμας Έντισον , έχει όμως από τότε περάσει από πολλά στάδια. Διαρκώς η επιστήμη προσπαθεί να
βελτιώσει την τεχνολογία των λαμπτήρων , προσπαθώντας να ανεβάσει την απόδοσή τους κατεβάζοντας παράλληλα το κόστος της ενέργειας την οποία αυτοί δαπανούν.

            Με βάση τον τρόπο λειτουργίας , οι λαμπτήρες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ,τις λάμπες πυράκτωσης , τις λάμπες τόξου και τους λαμπτήρες τύπου LED.

Λαμπτήρας Πυράκτωσης

           Ο λαμπτήρας πυράκτωσης , αποτελεί την πρώτη εφεύρεση λαμπτήρα και παράλληλα την πιο παλιά τεχνολογία. Εφευρέτης του ο Τόμας Έντισον , ο πρώτος επιστήμονας ο οποίος ασχολήθηκε με τον συγκεκριμένο χώρο. Είναι κατασκευασμένος από ένα λεπτό νήμα κατασκευασμένο από Βολφράμιο , ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο όσο αφορά την αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες. Καθώς το ηλεκτρικό φορτίο το διαπερνά το νήμα αυτό υπερθερμαίνεται , ενεργοποιώντας την ιδιότητα την οποία έχει να παράγει φως. Έτσι ο χώρος μας φωταγωγείται. Το Βολφράμιο ξεκινά να παράγει φως όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία 2600 οC. Η ισχύς που καταναλώνεται ποικίλει και κυμαίνεται από 25-1000 W. Ένας τέτοιος λαμπτήρας έχει διάρκεια ζωής από750 έως 1500 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Είναι ο λαμπτήρας ο οποίος παρέχει την καλύτερη ποιότητα φωτός για το ανθρώπινο μάτι , μιας και μοιάζει πολύ στο φως το οποίο παράγει ο ήλιος. Η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας όμως το έχουν θέσει σε διαδικασία απόσυρσης από την Παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια. Ο λαμπτήρας πυράκτωσης καταργείται με σταθερό ρυθμό.
Λαμπτήρες Φθορισμού

            Η δεύτερη κατηγορία λαμπτήρων είναι αυτή του τύπου τόξο. Πρόκειται για έναν ειδικό λαμπτήρα ο οποίος περιέχει ατμούς μετάλλων και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάποιο ευγενές αέριο. Τα ηλεκτρόδια στην άκρη του λειτουργούν ουσιαστικά σαν νήματα πυράκτωσης όταν θερμανθούν. Και σε αυτό το είδος λαμπτήρα η θέρμανσή του είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει. Οι λαμπτήρες αυτοί περιέχουν συνήθως υδράργυρο ή νάτριο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για το περιβάλλον μιας και ο υδράργυρος είναι τοξικός και πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αντικείμενα τα οποία έχουν μολυνθεί. Για παράδειγμα ένα χαλί πάνω στο οποίο έσπασε μία τέτοια λάμπα θα πρέπει να απομακρύνεται με ειδικές διαδικασίες από τον χώρο. Σε αυτή την περίπτωση ούτε η ηλεκτρική σκούπα είναι λύση. Τέλος οι λαμπτήρες τόξου συχνά τρεμοσβήνουν , κάτι το οποίο τις κάνει ακόμη πιο κουραστικές για τα μάτια. Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες , λαμπτήρες ατμών υδραργύρου , ατμών νατρίου και λαμπτήρες φθορισμού.
Λαμπτήρες LED

            Η Τρίτη και πλέον εξελιγμένη κατηγορία είναι αυτή των λαμπτήρων τύπου LED. Τα αρχικά LED σημαίνουν Δίοδος Εκπομπής Φωτός , και περιγράφουν ένα ημιαγωγό ο οποίος εκπέμπει φως στενού φάσματος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση. Το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται ποικίλει , ανάλογα με την χημική σύσταση του υλικού που χρησιμοποιείται στον ημιαγωγό. Έτσι το φως εκπομπής μπορεί να είναι από υπεριώδες μέχρι υπέρυθρο. Συνήθως το ρεύμα με το οποίο τροφοδοτείται ένας τέτοιος λαμπτήρας είναι διακοπτόμενο και όχι συνεχές. Αυτό χαμηλώνει την κατανάλωση ενώ παράλληλα δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι. Το μάτι δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας στην λάμπα LED διότι μπορεί να κουραστεί περισσότερο. Το σημαντικό στους λαμπτήρες LED είναι η ποιότητα κατασκευής. Ένα καλό προϊόν είναι εξαιρετική επιλογή , αντίθετα ένα προϊόν χαμηλότερης ποιότητας δημιουργεί προβλήματα.

            Το φως , ειδικά σε προσωπικό χώρο , αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Η ποιότητα των προϊόντων αλλά και η μελέτη της ποσότητας του φωτός που χρειάζεστε είναι εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις και πρέπει να γίνονται μόνο από τους καλύτερους. Στην delisenergy διαθέτουμε εξαιρετικές προτάσεις για τον φωτισμό του χώρου σας. Στο 6946 211061 έχετε την δυνατότητα να συγκεντρώσετε επιπλέον πληροφορίες και να λύσετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το θέμα. Πάντα με γνώμονα το καλύτερο για την Φύση αλλά και την τσέπη σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου