Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η ιστορία της λάμπας μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Πώς ξεκίνησε πριν φτάσουμε στα σημερινά δεδομένα.


Η ιστορία της λάμπας

Η λάμπα , γνωστή και ως λαμπτήρας πυράκτωσης , αποτελεί μία εφεύρεση του Αμερικανού Τόμας Έντισον. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 31
Δεκεμβρίου του 1879 και αποτελεί την πλέον δημοφιλή συσκευή παραγωγής φωτός.

            Ο κλασσικός λαμπτήρας πυράκτωσης αποτελείται από ένα λεπτό μεταλλικό νήμα το οποίο συνήθως είναι κατασκευασμένο από βολφράμιο , ένα βαρύ δύστηκτο μέταλλο , τυλιγμένο συνήθως σε σπείρες. Το σημείο τήξης του Βολφραμίου είναι 3410 οC , για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στις λάμπες , για την εξαιρετική του αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις άκρες του νήματος αυτού συναντάμε συγκολλημένα δύο σύρματα μεγαλύτερου πάχους , τα οποία θέτουν τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση , εξαναγκάζοντας το Βολφράμιο να φωτοβολεί λόγω της υπερθέρμανσής του. Όλη η κατασκευή περικλείεται μέσα σε μία γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα μέσα στην οποία υπάρχει αέριο χαμηλής πιέσεως. Σε λαμπτήρες χαμηλής ισχύος η φύσιγγα αυτή μπορεί να είναι άδεια ενώ σε μεγαλύτερης ισχύος χρησιμοποιείται συνήθως άζωτο. 
Λάμπτήρας με βιδωτή βάση

            Οι λαμπτήρες έχουν δύο τρόπους επαφής με την βάση τους. Οι λάμπες χωρίζονται σε βιδωτές , στις οποίες αυτές βιδώνουν στην βάση και στις «πιαστές» όπως λέμε όπου στηρίζεται σε δύο ειδικά σιδεράκια. Και στις δύο περιπτώσεις η όλη διάταξη χρειάζεται μία βάση , η οποία είναι κατασκευασμένη από πορσελάνη. Η βάση αυτή ονομάζεται ντουί.
Λαμπτήρας με "πιαστή" βάση

            Όσο αφορά την διάρκεια ζωής μίας λάμπας , αυτή είναι συγκεκριμένη. Μία λάμπα δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα. Όσο μεγαλώνει η ισχύς της λάμπας η διάρκεια ζωής της μικραίνει. Μιλάμε για αντιστρόφως λοιπόν ανάλογα ποσά. Η διάρκεια ζωής λοιπόν ενός λαμπτήρα , είναι κατά μέσο όρο από 750-1500 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Η λάμπα αχρηστεύεται όταν το συρματάκι κοπεί , τότε λέμε ότι η λάμπα κάηκε. Η κύρια αιτία «θανάτου» της λάμπας είναι η καταστροφή του νήματος Βολφραμίου. Κάτι τέτοιο ενισχύεται από την αύξηση της τάσης του ρεύματος καθώς και από τα συχνά ανάμματα της λάμπας. Είναι καλό να αναφερθεί πως κάθε φορά που ανάβουμε την λάμπα , λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που βρίσκεται το Βολφράμιο , περνά από μέσα του 12 φορές περισσότερο ρεύμα από ότι περνά όταν είναι ζεστό. Αυτό το φθείρει και το οδηγεί στην αχρηστία.

            Οι λάμπες πυράκτωσης , αποτελούν πλέον ξεπερασμένη τεχνολογία και ήδη από το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την απόσυρσή τους από την αγορά. Κάτι αντίστοιχο είχαν διατάξει χώρες όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα οι οποίες από το 2005 κινούνται σε αυτή την πολιτική. Βασικός λόγος απόσυρσης είναι η χρήση περισσότερης ενέργειας. Οι λαμπτήρες πυράκτωσης λοιπόν αντικαθίστανται Παγκοσμίως από λάμπες Φθορισμού. 

            Η delisenergy θα σας ενημερώνει διαρκώς μέσα από το site για τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα των λαμπτήρων. Διαθέτουμε τεράστια ποικιλία η οποία είναι βασισμένη στην νέα τάση της αγοράς. Οικονομικές τιμές σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον , που προστατεύουν την Φύση αλλά και την τσέπη μας. Στο 6946 211061 έχετε την δυνατότητα να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου