Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η φωτεινότητα μίας λάμπας μετριέται σε Lumen. Τι ακριβώς είναι όμως το Lumen;


Η μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας είναι το Lumen
και όζι το watt

Σκοπός των λαμπτήρων LED είναι να αποτελέσουν μία αποδοτική λύση για τον κάθε χώρο. Απόδοση για έναν λαμπτήρα σημαίνει χαμηλή κατανάλωση με παράλληλα ικανοποιητική απόδοση σε φωτεινότητα. Μέχρι
πρότινος , οι ξεπερασμένες πλέον τεχνολογίες , είχαν και ακόμη έχουν την τάση να μετρούν την ένταση ενός λαμπτήρα σε watt

            Μία τέτοια μονάδα μέτρησης όχι μόνο δεν είναι ικανή να μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε λάμπα , πολλές φορές είναι και παραπλανητική για τις πληροφορίες τις οποίες θέλουμε να αντλήσουμε. Το watt μετρά την κατανάλωση ρεύματος του λαμπτήρα. Μία λάμπα περισσοτέρων watt καίει περισσότερο , χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζει πλουσιότερο φωτισμό για τον χώρο μας. Σημασία πλέον έχει η απόδοση του λαμπτήρα. Το ποσό δηλαδή της φωτεινότητας που μπορεί να αποδώσει δεδομένου της ενέργειας την οποία καταναλώνει.

            Για την μέτρηση λοιπόν της φωτεινής ροής που παράγει μία οποιαδήποτε φωτεινή πηγή , πόσο δηλαδή «δυνατό» θα είναι το φως , χρησιμοποιούμε μία νέα μονάδα μέτρησης η οποία μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε βασικές πλέον πληροφορίες για τον λαμπτήρα μας. Η μονάδα μέτρησης αυτή ονομάζεται lumen (lm) και είναι σε θέση να μας δώσει μία ακριβή εικόνα για την ισχύ του λαμπτήρα που αγοράζουμε. Σε αντίθεση με το watt το lumen μας δίνει μία εικόνα για το τι παράγει και όχι για το τι καταναλώνει ένας λαμπτήρας. Το lumen είναι μία μονάδα μέτρησης η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε ποιοτικούς αλλά και οικονομικούς λαμπτήρες. 

            Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες παλαιού τύπου με νέους τύπου LED εξοικονομώντας χρήματα από την κατανάλωση ρεύματος. Ένας λαμπτήρας παλαιού τύπου των 40 W ο οποίος παράγει περίπου 500 lumen μπορεί να αντικατασταθεί από έναν λαμπτήρα τύπου LED των 8 W ο οποίος παράγει την ίδια ποσότητα lumen. Είναι προφανές πως μπορούμε να επιτύχουμε οικονομία μέχρι και 5 φορές με μία τέτοια κίνηση.

            Κατά μέσο όρο ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως παράγει 15 lumen/watt την στιγμή που ένας λαμπτήρας τύπου LED φτάνει μέχρι και τα 90 lumen/watt. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η απόδοση ενός τέτοιου λαμπτήρα , μπορεί να είναι μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη από τους κοινούς λαμπτήρες όσο αφορά την ποσότητα φωτός την οποία παράγουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου