Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ένα αφιέρωμα στα στερεά καύσιμα και την θέρμανση.


Αφιέρωμα στα στερεά καύσιμα

Με τον όρο στερεό καύσιμο εννοούμε οποιοδήποτε υλικό το οποίο μετά την ένωση του με οξυγόνο μπορεί να παράγει θερμότητα , ενώ παράλληλα βρίσκεται σε στερεά
κατάσταση. Στερεά καύσιμα είναι για παράδειγμα ο λιγνίτης , ο ανθρακίτης , το ξύλο , το pellet , ο πυρήνας. Δύο βασικές κατηγορίες των στερεών καυσίμων είναι τα φυσικά και τα τεχνητά καύσιμα. Τα πρώτα είναι έτοιμα καύσιμα τα οποία δεν χρειάζονται κάποια περεταίρω διεργασία , όπως το ξύλο για παράδειγμα , αντίθετα τα τεχνητά καύσιμα παράγονται με τεχνητό τρόπο από τα φυσικά , ένα παράδειγμα είναι το pellet ή ο πυρήνας.

            Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι κανένας άλλος , από την παροχή πληροφοριών καθώς και συμβουλών για την επιλογή της καύσιμης ύλης που θα επιλέξουμε για τον χώρο μας. Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. , απαλλαγμένη από το βάσανο του πετρελαίου , παρέχει λύσεις οι οποίες κατά βάση χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα. Θα σας παρουσιάσουμε πληροφορίες για τρία βασικά στερεά καύσιμα , τα οποία χρησιμοποιούμε κατά βάση για την οικολογική θέρμανση χώρων. Μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , οι οποίες αποτελούν οικονομική λύση φιλική προς το Περιβάλλον.
Το ξύλο αποτελεί την πλέον δημοφιλή μορφή στερεού καυσίμου

            Το πρώτο προϊόν για το οποίο θα συζητήσουμε δεν είναι άλλο από το ξύλο. Αποτελεί ένα εύκολο προϊόν όσο αφορά την προμήθειά του , μιας και ειδικά στα χωριά οι περισσότεροι έχουν την δυνατότητα μετά από διεργασίες όπως το κλάδεμα να το συλλέξουν. Το εμπόριο ξύλου έχει ανθίσει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια , δίνοντας την δυνατότητα οι πάντες να έχουν πρόσβαση στο προϊόν αυτό. Το ξύλο αποτελεί ένα υλικό με αρκετά μυστικά , ένα βασικό από αυτά είναι τα επίπεδα υγρασίας τα οποία έχει. Έχουμε τονίσει πολλές φορές πως το ξύλο πρέπει να καίγεται αφού πρώτα ξεραθεί. Χλωρά ξύλα δημιουργούν προβλήματα , ενώ παράλληλα χάνουν από την θερμιδική τους αξία. Λόγω του παράγοντα υγρασία , η θερμική αξία του ξύλου δεν μπορεί να υπολογιστεί βάση κάποιου κανόνα. Ένα κομμάτι ξύλου την στιγμή που κόβεται έχει περίπου 45% περιεκτικότητα σε νερό , η οποία πέφτει στο 35% μετά από μερικούς μήνες αποθήκευσης και στο 16% μετά από δύο χρόνια. Η δική μας συμβουλή είναι να φροντίζουμε για τα ξύλα μας ένα και αν είναι δυνατόν και δύο χρόνια πριν τα κάψουμε. Για την καύση του ξύλου χρειαζόμαστε ενεργειακά τζάκια είτε καλοριφέρ είτε αερόθερμά , σόμπες ξύλου ή κασέτες. 
Το pellet κερδίζει καθημερινά έδαφος

            Ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν , το οποίο αποτελεί στερεό καύσιμο και είναι φιλικό προς την φύση και το Περιβάλλον , είναι το pellet. Το πέλλετ είναι ουσιαστικά πεπιεσμένα κομμάτια ξύλου. Υπολείμματα ξύλου , τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων , αφού περάσουν από μία συγκεκριμένη διαδικασία παράγουν ένα προϊόν με εξαιρετικές δυνατότητες. Μόνο το γεγονός ότι παράγουμε κάτι από πράγματα τα οποία «βαφτίζαμε» άχρηστα , σαν μία μορφή ανακύκλωσης , κάνει το pellet μία σύγχρονη κίνηση. Η διαδικασία κατασκευής του pellet σε καμία περίπτωση δεν είναι απλή. Το pellet πρέπει να βγάλει ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν θα περιέχει καμία απολύτως χημική ουσία. Σημεία των καιρών έχουν δείξει πως η νοθεία και εδώ έχει κάνει την εμφάνισή της , χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του προμηθευτή. Ένα ακόμη μυστικό του πέλλετ είναι πως ακόμη και ο ίδιος προμηθευτής έχει διαφορές στην παραγωγή. Το ίδιο εργοστάσιο μπορεί να βγάλει διαφορετικό pellet αφού οι παράγοντες είναι πολλοί και διαρκώς μεταβαλλόμενοι. Για τον λόγο αυτό η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. προτείνει συστήματα θέρμανσης pellet , όπως τζάκια αλλά και σόμπες , με ειδικά συστήματα αναπροσαρμογής καύσης. Τα συστήματα αυτά , όπως είναι για παράδειγμα το σύστημα Leonardo της εταιρίας Edil Kamin , μας δίνουν την δυνατότητα να καίμε πέλλετ με διαφορετική σύσταση χωρίς προβλήματα. Πολλά συστήματα πέλλετ χαμηλής ποιότητας αρνούνται να κάψουν συγκεκριμένο pellet , δημιουργώντας προβλήματα. Το pellet αποτελεί ένα εξαιρετικά καθαρό προϊόν , ενώ υπάρχουν συστήματα τα οποία καθαρίζονται ακόμη και μία φορά το χρόνο , λόγω του συστήματος αυτοκαθαρισμού το οποίο διαθέτουν.
Ο πυρήνας αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική πηγή θέρμανσης

            Το τρίτο προϊόν έχει μεγαλύτερη απήχηση στις γεωργικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές όπου η ελιά παράγεται. Ο λόγος είναι πως το κουκούτσι του καρπού της ελιάς είναι το βασικό υλικό για την κατασκευή αυτού του στερεού καυσίμου. Ο πυρήνας λοιπόν αποτελεί ένα ακόμη στερεό καύσιμο , το οποίο είναι άκρως οικολογικό. Το κουκούτσι της ελιάς περνά από μία ειδική διεργασία , κατά την οποία όλο το λάδι αφαιρείται. Μετά την αποξήρανση του το κουκούτσι είναι έτοιμο να δώσει την ενέργεια που περιέχει στο χώρο σας ζεσταίνοντάς τον. Για την καύση του πυρήνα χρειάζεστε ειδικό σύστημα θέρμανσης όπως καυστήρα λέβητα. Το αρνητικό του πυρήνα έναντι του pellet είναι πως δεν αποτελεί τόσο καθαρό υλικό. Ακόμα και μετά από πολύωρη διεργασία πολλές φορές μένει ποσότητα λαδιού στο κουκούτσι , η οποία ποσότητα καταλήγει στο σύστημα θέρμανσης και κάνει το καθάρισμα επιτακτική ανάγκη.

            Οποιαδήποτε από τις παραπάνω ύλες και αν προτιμήσετε , το ενεργειακό σύστημα θέρμανσης σας παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Το τζάκι , η σόμπα , ο λέβητας είναι αυτά τα οποία έχουν τον πρώτο ρόλο για την ποιότητα και την απόδοση στο χώρο σας. Η εταιρία ΔΕΛΗΣ Α.Ε. διαθέτει τις ιδανικότερες προτάσεις για όλους εσάς. Πιστοποιημένα ενεργειακά συστήματα θέρμανσης , τα οποία ακολουθούν την τεχνολογία καθημερινά. Τα πάντα στις καλύτερες τιμές , συνοδευόμενα με άψογη τεχνική υποστήριξη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 6946 211061. Σας περιμένουμε!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου