Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συμβατικές αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τελικά τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ενέργεια;


Η ενέργεια κινεί τα πάντα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη

Αναφερθήκαμε στην ενέργεια σε προηγούμενο άρθρο μας , προσπαθήσαμε να την ορίσουμε σαν έννοια καθώς και να περιγράψουμε όσο το δυνατό περισσότερα σημαντικά σημεία , τα οποία
είχαν να κάνουν με την σωστή άντλησή της αλλά και χρήση της. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως η ενέργεια είναι συνώνυμο του Περιβάλλοντος και της Φύσης αλλά και ότι φέρουμε μεγάλη ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.

            Η ενέργεια κινεί τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη για αυτό εξάλλου έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τεράστιες επιστημονικές ομάδες ανά τους καιρούς , απασχολώντας τες με το πώς θα μπορέσουν να την δεσμεύσουν με το ελάχιστο κόστος , τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό. Οι διάφορες τεχνολογίες που αναπτύσσονται είναι αποκλειστικά εξαρτώμενες από την ενέργεια. Αν μία ιδέα δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την ενέργεια που μπορούμε να διαθέσουμε ή είναι ασύμφορη οικονομικά η όλη διαδικασία αυτόματα μένει στα χαρτιά. Είναι δεδομένο πως όσο περισσότερο μπορέσει να ελέγξει ο άνθρωπος την ενέργεια τόσο μεγαλύτερο επίπεδο ανάπτυξης θα μπορέσει να επιτύχει. Κάντε την σύγκριση μεταξύ της παραγωγή ψωμιού πριν 100 χρόνια με την σημερινή ή της απόδοσης ενός αυτοκινήτου τότε και τώρα. Η Ενέργεια και ο τρόπος χρήσης της έκαναν την διαφορά.
Συμβατικές πηγές ενέργειας - Περέλαιο

            Οι βασικοί τρόποι παραγωγής ή καλύτερα μετατροπής της ενέργειας σε χρήσιμη προς εμάς μορφή , είναι δύο. Έτσι οι μορφές Ενέργειας που «παράγουμε» χωρίζονται σε δύο κλάδους. Ο πρώτος κλάδος είναι οι Συμβατικές πηγές ενέργειας οι οποίες προέρχονται από ορυκτά καύσιμα τα οποία περνάμε από κάποια διαδικασία διεργασίας. Ανάλογα με την μορφή της βασικής ύλης , δηλαδή των ορυκτών , χωρίζουμε τις Συμβατικές πηγές ενέργειας σε περισσότερες κατηγορίες.

Λιγνίτης - Στερεό καύσιμο
            Μία κατηγορία είναι τα Στερεά ορυκτά καύσιμα. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να μπουν υλικά όπως ο άνθρακας , με τον λιγνίτη στην χώρα μας να αποτελεί το βασικό ορυκτό , το οποίο υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα κομμάτι παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εργοστάσια της ΔΕΗ , όπως αυτό στην πόλη της Μεγαλόπολης , για δεκαετίες τώρα παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της χώρας μας.

            Δεύτερη κατηγορία είναι τα Υγρά ορυκτά καύσιμα. Το πετρέλαιο , η βενζίνη , η κηροζίνη και τα υπόλοιπα παράγωγα του , αποτελούν τον βασικό μοχλό πηγής ενέργειας , ειδικά όσο αφορά το κομμάτι των μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Φυσικό Αέριο αποτελεί μία ακόμη συμβατική πηγή Ενέργειας

            Τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα έχουν τα Αέρια ορυκτά καύσιμα , όπως το Φυσικό Αέριο. Η θέρμανση στις ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με αέριο εδώ και χρόνια , στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μεγάλα έργα και επενδύσεις έχουν στηθεί γύρω από το φυσικό αέριο.

            Η πυρηνική ενέργεια τέλος μπορεί να θεωρηθεί Συμβατική πηγή ενέργειας μιας και για την παραγωγή της καίγεται το ορυκτό Ουράνιο 235 ή το τεχνητό βέβαια Πλουτώνιο 238. Ο κίνδυνος βέβαια λόγω της τεράστιας δύναμης αλλά και της καταστροφής που επιφέρει στο Περιβάλλον έχει κάνει την Πυρηνική ενέργεια την δυσκολότερα εφαρμόσιμη μορφή ενέργειας. Πόλεμοι έχουν στηθεί για την καταπολέμηση της παραγωγής αυτής της ενέργειας στο παρελθόν.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

            Ο δεύτερος κλάδος παραγωγής ενέργειας , στον οποίο υπέρμαχος είναι και η σελίδα της delisenergy , είναι οι αποκαλούμενες Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι παραπάνω μορφές είναι επίσης γνωστές ως ήπιες ή νέες πηγές ενέργειας ή ακόμα λόγω της οικολογικής διάθεσης την οποία έχουν καλούνται και Πράσινη Ενέργεια. Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ονομάζεται κάθε μορφή ενέργειας που δεσμεύεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες , όπως ο ήλιος , ο άνεμος , η γη αλλά και η κίνηση του νερού.

            Ονομάζονται «ήπιες» διότι δεν απαιτείται η καύση ορυκτών για την παραγωγή τους ούτε καμία ενεργητική παρέμβαση , αντίθετα εκμεταλλευόμαστε την ήδη υπάρχουσα ροή ενέργειας που υπάρχει στην Φύση. Ένας άλλος λόγος που ονομάζονται «ήπιες» είναι πως αντίθετα με τις Συμβατικές πηγές ενέργειας , είναι πως αποτελούν «καθαρές» πηγές οι οποίες είναι φιλικές προς την Φύση και το Περιβάλλον. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν την αφετηρία για να λύσουμε τα πολλά οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν πλανήτης.

            Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίζονται και αυτές σε περισσότερες κατηγορίες ανάλογα πάντα με το τι προσπαθούμε να δεσμεύσουμε κάθε φορά. Εδώ θέλουμε να αναφέρουμε και να αναλύσουμε κάποιες από τις βασικότερες τουλάχιστον αυτές πηγές.
Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί το μέλλον για την χώρα μας
και όχι μόνο

            Η πρώτη μορφή η οποία , ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με τέτοιο ήλιο ,  απαγορεύεται να μένει ανεκμετάλλευτη είναι η Ηλιακή Ενέργεια. Η Ελλάδα μας έχει μία από τις σπουδαιότερες θέσεις στον Παγκόσμιο Χάρτη όσο αφορά τον ήλιο που δεχόμαστε , πρέπει όμως να ξεφύγουμε από την εκμετάλλευση της τουριστικής μόνο δύναμης που έχουμε και να καταλάβουμε την ενεργειακή μας δύναμη. Ηλιακοί θερμοσίφωνες , ηλιακά πάνελ , πάρκα Φωτοβολταϊκών επιβάλλεται να μπουν στην ζωή όλων μας. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ηλεκτρική τροφοδοτώντας τόσο τις ανάγκες της χώρας αλλά ακόμα και τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. 
Η Αιολική ενέργεια αναπτύσσεται και στην χώρα μας

            Μία ακόμη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας είναι η Αιολική Ενέργεια. Η βάση της είναι ο άνεμος και η εκμετάλλευση κατά βάση της ροής του. Αποτελεί μία μορφή ενέργειας την οποία ο άνθρωπος έχει καταφέρει να δαμάσει εδώ και χρόνια. Από τους πρώτους ανεμόμυλους που κατασκευάστηκαν με σκοπό το άλεσμα για το αλεύρι μέχρι τα πάρκα με τις ανεμογεννήτριες των τελευταίων ετών. 

            Η Υδραυλική Ενέργεια αποτελεί μία ακόμη λύση για τον άνθρωπο. Στην μορφή αυτή εκμεταλλευόμαστε την φυσική ροή του νερού , το οποίο συνήθως πέφτει από ψηλά. Υδροηλεκτρικά εργοστάσια υπάρχουν σε αρκετά σημεία στην Ελλάδα , εξάλλου η παραπάνω αποτελεί την πλέον διαδεδομένη Ανανεώσιμη πηγή Ενέργειας.

            Η Βιομάζα χρησιμοποιεί τα φυτά και πιο συγκεκριμένα την ενέργεια την οποία αυτά δεσμεύουν , μέσα από την διαδικασία της Φωτοσύνθεσης. Οι υδατάνθρακες των φυτών αποδεσμεύουν την ενέργεια την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Απόβλητα της βιομηχανίας ξύλου , τροφίμων αλλά και της βιομηχανίας , συνήθως της παραγωγής ζάχαρης , μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάρουμε Ενέργεια. Απορρίμματα αλλά και αστικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για αυτόν τον σκοπό.
Ενέργεια από την Γη - Γεωθερμική Ενέργεια

            Η Γεωθερμία αποτελεί μία ακόμη μορφή αυτής της ενέργειας κατά την οποία δεσμεύουμε την ενέργεια από την Γη. Η Γη έχει την ικανότητα να αποθηκεύει την Ενέργεια από τον ήλιο και εμείς με την σειρά μας με κατάλληλες κατασκευές μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια αυτή. Η Γη έχει πάντα σταθερή και μεγαλύτερη θερμοκρασία από τον αέρα και αυτό θέλουμε να εκμεταλλευτούμε. Χώρες όπως η Ισλανδία έχει καταφέρει να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της σε θέρμανση μέσω της Γεωθερμίας , αλλά και 20% από τις ανάγκες της στον ηλεκτρισμό. 

            Η Ενέργεια η οποία δεσμεύεται από την θάλασσα αποτελεί μία ακόμα λύση. Οι παλίρροιες , τα κύματα αλλά και οι Ωκεανοί μεταφέρουν ενέργεια την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

            Η Ωσμωτική ενέργεια τέλος αποτελεί μία μέθοδο η οποία εξετάζεται δεν μπορούμε όμως ακόμα να ξέρουμε κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη σε αυτό το σημείο τουλάχιστον. Η ανάμειξη του γλυκού και του αλμυρού νερού απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας που μπορούμε να δεσμεύσουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου